31. 8. 2013

Raqib Shaw

Možná jste to před přečtením tohoto článku netušili, ale jedna z věcí, které musíte stihnout do 15.9.2013, je návštěva výstavy Raqiba Shawa v Rudolfinu. A to jako proč? (ptáte se možná). Přinejmenším proto, že na žádné jiné výstavě jste neviděli tolik třpytek a penisů pohromadě. Pokud by to snad jako důvod nestačilo, uvedu pár dalších.



Raqib Shaw je indický umělec vytvářející obrazy inspirované mytologií různých kultur - najdete v nich odkazy na staré kultury Řecka, Říma, Persie, Indie, ale i nám mnohem bližší reference na křesťanství - přesto nemusíte být hinduistou ani religionistou, abyste jeho obrazům porozuměli. Raqib Shaw sděluje poměrně komplikovanou formou myšlenky zcela prosté, odkazující k našim základním pudům a pravzorům (a činí to s pořádnou dávkou nadsázky až potměšilosti).


Pokud byste šesti sály výstavy prosvištěli na segwayi (Proč je jich proboha v Praze na chodnících tolik? Co se stalo se starou dobrou chůzí?), zřejmě byste se podivili, co proboha v Rudolfinu dělají pestrobarevné obrazy hojně zdobené třpytkami a blyštivými kameny. Pokud byste přeci jen zastavili, možná byste si všimli značně neobvyklého stylu malby - konturami ohraničené plošky jsou vyplněny smaltem, průmyslovými kovovými barvami, malba má výraznou strukturu a je velice detailní - často má každý kousek ornamentu svůj vlastní vzor, odlišné zdobení, květiny se proplétají s antickými sloupy, ty jsou zas doslova obmotané zvláštními postavami... A safra, ty postavy. Nyní jste se už dosyta podivili neobvyklé technice a začínáte vnímat obraz jako celek. Co se to probůh na těch obrazech vlastně děje? 

Obrazy zprostředkované  internetem nebo ukázky, které jste snad viděli na plakátě, vás nemohou připravit na to, co se na vás vrhne ze stěn Rudolfina. Tak třeba ten svatý Šebestián - řvoucí napůl zvířecí postava připoutaná šlahouny z vlčích máků k rozpadajícím se korintským sloupům. Kolem poletující (zdaleka ne roztomilí) andílci v podobě uřvaných paviánů ostřelují jeho klín (taktéž řvoucí - bolestí či rozkoší?). A ano, to vše bohatě doprovázené třpytkami a vrstvami zářivých barev. Dere se vám na mysl slovo kýč? Autor si zjevně z takových škatulek vrásky nedělá - a naservíruje vám devítimetrový výjev ztraceného ráje (olej, akryl, email, třpytky, štras na březovém dřevě), který by přiměl i Hieronyma Bosche zamyslet se nad tím, zda jeho vlastní obrazy nebyly ještě příliš krotké.



Ornament ve mně obvykle vzbuzuje pocit řádu a souladu - Raqib Shaw ornament využívá jako podstavec, na který (někdy i doslovně) vrší obrazy brutality, sadistické sexuality a rozpadu. Není to pochopitelně veselý pohled na naši civilizaci - ale je v mnoha ohledech velmi výstižný. Ono je i v reálném životě těch načančaných řvoucích paviánů někdy až k úzkosti příliš... Ještě jedna poznámka na závěr - výstava, připravená ve spolupráci s autorem, je opravdu citlivě uspořádána s ohledem na symetrii jednotlivých obrazových cyklů (dozajista vám naskočí asociace s deskovými oltářními obrazy). Jsem opravdu ráda, že mělo Rudolfinum dost odvahy tuto výstavu přinést do Čech - není to opravdu něco, co byste v oněch důstojných prostorách na první pohled čekali. A to je dle mého mínění jedině dobře.




P.S. Pro vás, kdo jste se těšili na módu a vyskočila na vás (ještě navíc tak prapodivná) kultůra: zelené šaty, které jsem si na výstavu vzala :)




8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak tyhle šaty vám teda děsně seknou!! Celý je to skvěle sladěný!!
Lenka

Martina, Elegant 40 řekl(a)...

Velice zajímavé a šaty ti sluší. Připomínáš mi těma vlasama někoho ;-)

Shraven řekl(a)...

DÍKY! Tak dlouho už se na tuhle výstavu chystám, až jsem ji opět málem prošvihla... Takže děkuju za připomenutí (a chválím nádherně zelené šaty) :)

Anonymní řekl(a)...

Nemůžu si pomoct, ale ty šaty se parádně hodí k Vaší barvě vlasů!

Adivey řekl(a)...

Sluší! Zrzavé vlasy a zelená je dobře fungující klasika. :)
Zelené pouzdrovky sháním už od jara. Vaše jsou asi ze sekáče, tak mi asi neporadíte kam na ně, co?
A Marilyn jste v Jízdárně PH jste návtěvou nepoctila? :)

Channah řekl(a)...

Děkuji všem za reakce! A navíc ještě moc děkuji za krásné maily, které mi v posledních dnech přišly - nevím, proč se zrovna teď tak vyrojily, ale velmi mě potěšily.

Shraven: alou, bylo by škoda tu výstavu promeškat! :)

Adivey: tak tak, zas moc neporadím - je to sekáč, řada Selection od s.Oliver - eshop zde: http://www.soliver.eu/damen/kleider/feste/wo_ko_kl_feste,en,sc.html (ten dirndl hned na začátku je vtipný)

Marilyn musím stihnout, je do 20.9., že? Ještě jsem ji návštěvou nepoctila, ale mám ji vysoko na svém seznamu :)

Adivey řekl(a)...

Díky za odkaz. Barevných pouzdrových šatů je tam dost, tak snad přichází do módy a bude o to snažší je sehnat :)
Ano, Marilyn je do 20.9. :)

Unknown řekl(a)...

Krásné šaty! Opravdu Ti jdou k vlasům. Na Raquiba jsem taky byla, cca před měsícem, možná je to i déle... bylo to... ehm.. zajímavé:) Veronika