7. 9. 2013

Helen Rose

Rozhodla jsem se napsat několik článků věnovaných mým oblíbeným módním návrhářkám (i když stoprocentně nesdílím názor Gabrielle Chanel, že muž nemůže ženu ani pochopit, natož obléci, přesto jsou mými návrhářskými favoritkami převážně ženy) - a začnu hned jednou z módních královen, Helen Rose.

Helen Rose se proslavila zejména jako kostýmní návrhářka pro filmy společnosti Metro-Goldwyn-Mayer (to jsou ty filmy s uřvaným lvem na začátku) od čtyřicátých do šedesátých let, tvořila kostýmy hlavně pro muzikály, ale i historické filmy (v těch se nedržela striktně dobových materiálů či střihů a vytvářela spíš vlastní parafráze). Její tvorba se neomezovala jen na filmové kostýmy, navrhovala i módu určenou pro zákaznice mimo filmový svět, často ale nekladla mezi obě kategorie přísné dělítko a neváhala uvést své filmové návrhy do běžné konfekce (například římský plášť původně navržený pro film Quo Vadis). 

Navrhovala šaty pro mnohé tehdejší filmové hvězdy - Grace Kelly, Deborah Kerr, Esther Williams, Elizabeth Taylor či Lanu Turner. Právě prvně zmíněná Grace Kelly, nejprve americká herečka, později monacká kněžna, oblékla šaty navržené Helen Rose na svou svatbu (v nedávné době byla propírána podobnost svatebních šatů Kate Middleton právě s tímto modelem):



Tyto šifonové šaty Helen Rose navrhla pro Grace Kelly ještě v době její aktivní herecké kariéry (film Z nóbl společnosti):



A ještě jeden model pro Grace Kelly - tentokrát již civilní šaty pro kněžnu Grace:


Helen Rose velmi ráda pracovala se šifonem - ač je to materiál celkem náročný na zpracování, Helen si jej oblíbila pro jeho chování při pohybu a pro možnost docílit dramatického efektu (a zároveň zachovat jednoduchou siluetu). Jedny z nejznámějších šifonových šatů, které také zásadně ovlivnily historii odívání, vytvořila pro Elizabeth Taylor (film Kočka na rozpálené plechové střeše):


Styl Helen Rose nejlépe charakterizují její vlastní slova, kterými popsala šaty určené pro Elizabeth Taylor: "Když máte překrásný drahokam, zasadíte ho do jednoduchého rámu - nechcete od něj odvádět pozornost přemírou detailů." I když byla její práce do velké míry spjatá s filmovými kostýmy, její šaty nikdy nepůsobily těžce či přezdobeně. Kladla velký důraz na čistou siluetu a přirozenost.



Helen Rose byla osmkrát navržena na Oskara za filmové kostýmy, dvakrát jej získala za filmy The Bad and the Beautiful a I’ll Cry Tomorrow. Napsala svou autobiografii s výstižným titulem "Just Make Them Beautiful".


4 komentáře:

Brunwen řekl(a)...

Krásné!

Channah řekl(a)...

Děkuji, tedy spíš Helen děkuje :)

Bežkyňa řekl(a)...

Nádherné!

Anonymní řekl(a)...

I když nesnáším, když se Academy Award píše jako "Oskar" a ne "Oscar", tak moc pěkný článek. O její existenci jsem vůbec netušila.